A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Ekonomi & pension

Skatteräknaren: Se hur mycket mer skatt du betalar jämfört med en löntagare

När PRO nu startar 75-årsfirandet i Malmö den 1 mars är temat pensioner och pensionärers ekonomi. Något som påverkar ekonomin är skatter. Det är nu 10 år sedan den orättvisa beskattningen av pensionärer påbörjades.

2017-03-01 Den dåvarande regeringen Reinfeldt införde det första jobbskatteavdraget och skapade skillnaden i skatt mellan lön och pension.

Fram till 2007 var det bara storleken på förvärvsinkomsten som påverkade vilken skatt som betalades och det spelade ingen roll varifrån inkomsten kom. Det var ett enkelt och rättvist system.

Det första jobbskatteavdraget infördes den 1 januari 2007 och till och med 2014 genomfördes ytterligare fyra steg.

Pensionsnivåerna sjunker

Det är redan ett stort problem för många som går i pension att inkomsten sjunker kraftigt på grund av att pensionsnivåerna sjunker i förhållande till slutlönen. Jobbskatteavdragen har gjort att den skillnaden har blivit ännu större så att övergången till livet som pensionär blir svårare.

PRO har protesterat mot skillnaden i skatt ända sedan det första jobbskatteavdraget infördes och har bland annat anordnat demonstrationer vid flera tillfällen med krav på rättvis beskattning. Pension är uppskjuten lön och därför ska det inte vara någon skillnad i skatt.

Skatten på pensioner har sänkts

Våra protester har gett resultat. Skatten på pensioner har sänkts sex gånger sedan 2009 genom ett förhöjt grundavdrag för dem som har fyllt 65 år. Störst skattesänkning har de med de lägsta pensionerna fått och de som har en pension på högst 10 000 kronor per månad betalar nu samma skatt som en löntagare med samma inkomst. Men det räcker inte. PRO fortsätter att protestera tills skillnaden i skatt är helt borta.

Nu har vi uppdaterat vår egen skatteräknare, uppdaterad med alla nya skattesatser!

Där kan du se hur mycket mer du betalar i skatt som pensionär jämfört med den som arbetar.

Skatteprotestera.nu

Dela den här artikeln:

Vi använder cookies för att ge dig den bästa möjliga upplevelsen av vår hemsida.