A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Ekonomi & pension

”Vi kämpar för våra föräldrar som kommer att få för dålig pension”

Mahi Akter, ordförande i Pensionsrättvisa.

Mahi Akter, ordförande i Pensionsrättvisa.

Deras kamp föddes ur oron över hur deras föräldrar kommer att få det som pensionärer. Nu har Pensions­rättvisa funnits i tre år och i höstas blev de en förening där alla som vill ha ett rättvisare pensionssystem kan vara med.

– I vårt arbete fokuserar vi på kvinnor, utlandsfödda och rasifierade icke-vita, som är grupper man sällan pratar om, säger Mahi Akter, ordförande i Pensionsrättvisa.

– Många av oss har utlandsfödda eller rasifierade icke-vita föräldrar. De har jobbat 10, 20, 30 år i Sverige, men kommer ändå att få dålig pension. Vi känner oro och frustration över det. Det påverkar en själv också och de livsval man gör. Man måste skaffa sig ett bra jobb med hög lön för att själv få bra pension och man måste också tjäna bra för att kunna hjälpa sina föräldrar, säger Mahi Akter.

Pensionsrättvisas främsta krav är ett nytt pensionssystem där alla människor har rätt till en värdig pension oavsett ursprung, könstillhörighet, funktionsvariation, inkomst eller yrkesbakgrund.

– Mycket av det som PRO står för håller vi med om, som att den allmänna pensionen måste höjas.

 

Precis som Tantpatrullen vill Pensionsrättvisa att regeringens pensionsgrupp ska avvecklas och att debatten ska föras i riksdagen.

– En sluten pensionsgrupp tycker vi är väldigt odemokratiskt, säger Mahi Akter.

En annan viktig fråga för Pensionsrättvisa är att avskaffa 40-årsgränsen för att få full garantipension. Garantipensionen är ett grundskydd i den allmänna pensionen och baseras främst på hur stor din inkomstpension är och hur länge du bott i Sverige. Har du bott här kortare tid än 40 år minskar garantipensionen med 1/40-del för varje år.

Pensionsrättvisa jobbar med folkbildning och opinionsbildning för att påverka.

– Vi har haft seminarier om ”Varför blir just mina föräldrar fattigpensionärer”, vi skriver artiklar och pratar med politiker. I vår plan för 2019 har vi bestämt att vi ska arbeta strategiskt för att bli en röst i pensionsfrågan.

 

I Almedalen i somras hade Pensionrättvisa ett seminarium tillsammans med Tantpatrullen. Just nu finns det inga direkta planer på samarbete, men de stöter på varandra i kampen.

– Som ung kvinna tycker jag att det är väldigt inspirerande och hoppingivande att se vilken kraft de har, säger Mahi Akter.

Pensionsrättvisa får också höra att de ger hopp.

– Folk kommer fram och säger att det är skönt att se unga personer jobba för äldre och lyfta fram utlandsfödda. Men vi får rasistiska påhopp också, från folk som säger ”ska det komma personer från andra länder och parasitera på vårt pensionssystem och inte bidra”. Det säger något om vår tid, säger Mahi Akter.

Den som vill läsa mer om Pensionrättvisa eller bli medlem kan söka på ”Pensionsrättvisa” på Facebook.

PROpensionären nr 1, 2019.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa möjliga upplevelsen av vår hemsida.